Pyszny sposób na przeziębienie
Wszystkie rodzaje miodu mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Badania wskazują jednak, że najskuteczniejszym z nich jest miód manuka produkowany w Nowej Zelandii przez pszczoły zapylające rodzime dla tego obszaru krzewy manuka). To właśnie z niego wytwarza się miód medyczny, który stosowany jest w opatrunkach i bandażach przeznaczonych do opatrywania ran, oparzeń i odleżyn. Miód manuka używany jest również w leczeniu biegunki i wrzodów żołądka.
Jak to działa
Czysty miód manuka zawiera oksydazę glukozową. Jest to enzym, który stopniowo uwalnia do organizmu mający działanie odkażające nadtlenek wodoru, który z kolei zabija szkodliwe bakterie bez ingerowania w tkanki, na których się znajdują. Co więcej, miód manuka nie wykazuje aktywności utleniającej, ponieważ zawiera methylglyoxal (MG), który znacząco zwiększa przeciwbakteryjne właściwości tego miodu. Łagodzi również, tak jak inne miody, ból gardła spowodowany kaszlem lub przez wirusy.
Jak korzystać
Kupując miód manuka, należy zwrócić uwagę na jego współczynnik UMF, który opisuje stężenie MG. Może on wynosić od UMF10+ do UMF22+. Miód manuka można jeść jak każdy inny, wprost z łyżki lub dodając go do płatków śniadaniowych. Podany w postaci gorącego napoju złagodzi objawy przeziębienia i grypy. Nie wolno go jednak, podobnie jak innych miodów, mieszać z wrzątkiem, który zabija czynne enzymy. Aby przygotować napój, należy dodać
maksymalnie 2 łyżeczki miodu manuka do 1/3 szklanki wystudzonej przegotowanej wody. Sok z cytryny wzmocni jego moc. Opatrunki z medycznym miodem manuka można stosować na rany i urazy, szczególnie na oparzenia. Opatrunki zmienia się zwykle co 24–48 godzin, ale można je też zostawić na dłużej. Miód manuka stosowany na skórę należy zmieniać co 12–24 godziny i przykrywać sterylną gazą lub opatrunkiem poliuretanowym.
Dostępność
Miód manuka można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i niektórych supermarketach, a także
zamówić w internecie. Opatrunki z miodem manuka dostępne są w niektórych aptekach i w internecie.
Bezpieczeństwo
W każdym rodzaju miodu mogą się znajdować laseczki jadu kiełbasianego wywołujące botulizm dziecięcy. Z tego powodu dzieciom poniżej 18. miesiąca można podawać jedynie miód medyczny poddawany procesom zabijającym bakterie. Miodu nie powinny stosować osoby uczulone na pyłki.
Fot. Shutterstock