Król babcinych rabat poleca się do mięsa. Jak zrobić sos z rabarbaru?
Rabarbar, choć zwykle kojarzony z deserami i pysznymi ciężkimi drożdżówkami, świetnie sprawdzi się do grilla. Sos z rabarbaru do mięsa to idealny dodatek do pieczonej na ruszcie wieprzowiny.
Rabarbar jest dostępny cały rok, ale ten przysmak najlepiej smakuje właśnie teraz. W dzieciństwie zajadało go prosto z grządki, wystarczyło zanurzyć łodygę w cukrze. Najprostszy możliwy deser, ale nie tylko. Rabarbar sprawdza się świetnie także jako dodatek do dań wytrawnych.
Sos z rabarbaru do wieprzowiny
Do przygotowania sosu z rabarbaru do wieprzowiny będziesz potrzebować zaledwie kilku składników.
Składniki:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 3 cm startego imbiru
- skórka otarta z jednej cytryny
Jak zrobić sos z rabarbaru do mięsa?
Przygotowanie sosu z rabarbaru, który idealnie pasuje do dań wytrawnych, jest banalnie proste. Z podanej ilości składników przygotujesz około 5 słoiczków, które w zimowych miesiącach przypomną ci smaki lata.
- Rabarbar dokładnie oczyść z włókien i umyj pod bieżącą wodą.
- Pokrój łodygi w około 5 mm plasterki.
- Sparz cytrynę i dokładnie ją wyszoruj. Zetrzyj skórkę na bardzo drobnej tarce, uważając, by nie naruszyć białej warstwy.
- Na tarce zetrzyj około 3 cm obranego kłącza imbiru.
- Wymieszaj rabarbar z imbirem i skórką cytryny. Odstaw na całą noc do lodówki.
- Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem i dodaj cukier.
- Gotuj na małej mocy palnika około 5 godzin, często mieszając.
- Sos jest gotowy, kiedy rabarbar zmniejszy swoją pojemność o połowę.
- Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Odstaw do wystygnięcia.
Do czego podawać?
Sos z rabarbaru świetnie komponuje się z pieczeniami z wołowiny, a także domowymi pasztetami. Pasuje także do grillowanych serów: typu camembert czy halloumi.