Król babcinych rabat poleca się do mięsa. Jak zrobić sos z rabarbaru?

Rabarbar, choć zwykle kojarzony z deserami i pysznymi ciężkimi drożdżówkami, świetnie sprawdzi się do grilla. Sos z rabarbaru do mięsa to idealny dodatek do pieczonej na ruszcie wieprzowiny.

Rabarbar jest dostępny cały rok, ale ten przysmak najlepiej smakuje właśnie teraz. W dzieciństwie zajadało go prosto z grządki, wystarczyło zanurzyć łodygę w cukrze. Najprostszy możliwy deser, ale nie tylko. Rabarbar sprawdza się świetnie także jako dodatek do dań wytrawnych.

Sos z rabarbaru do wieprzowiny

Do przygotowania sosu z rabarbaru do wieprzowiny będziesz potrzebować zaledwie kilku składników.

Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 3 cm startego imbiru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Jak zrobić sos z rabarbaru do mięsa?

Przygotowanie sosu z rabarbaru, który idealnie pasuje do dań wytrawnych, jest banalnie proste. Z podanej ilości składników przygotujesz około 5 słoiczków, które w zimowych miesiącach przypomną ci smaki lata.

  1. Rabarbar dokładnie oczyść z włókien i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój łodygi w około 5 mm plasterki.
  3. Sparz cytrynę i dokładnie ją wyszoruj. Zetrzyj skórkę na bardzo drobnej tarce, uważając, by nie naruszyć białej warstwy.
  4. Na tarce zetrzyj około 3 cm obranego kłącza imbiru.
  5. Wymieszaj rabarbar z imbirem i skórką cytryny. Odstaw na całą noc do lodówki.
  6. Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem i dodaj cukier.
  7. Gotuj na małej mocy palnika około 5 godzin, często mieszając.
  8. Sos jest gotowy, kiedy rabarbar zmniejszy swoją pojemność o połowę.
  9. Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Odstaw do wystygnięcia.

Do czego podawać?

Sos z rabarbaru świetnie komponuje się z pieczeniami z wołowiny, a także domowymi pasztetami. Pasuje także do grillowanych serów: typu camembert czy halloumi.