Farbowanie jajek warzywami
Dzięki produktom, które znajdziemy w kuchni i ogrodzie, możemy pokolorować wielkanocne pisanki.
Potrzebne są:
jajka ugotowane na twardo
wybrane warzywo (zob. poniżej: Wskazówki dotyczące farbowania)
ocet i sól (jako wytrawiacz)
rękawice gumowe
stary garnek lub durszlak
stara drewniana łyżka
1) Wybrać warzywo z listy poniżej lub inne dowolne, żeby poeksperymentować z kolorami. Pokroić grubo (w przypadku cebuli obrać z łupinek i użyć tylko ich) i wrzucić do starego garnka (może się lekko zabarwić, więc lepiej nie używać nowych naczyń). Zalać wodą, tak aby warzywa były całkowicie przykryte – około 1 litra wody na 1 szklankę pokrojonych warzyw. Zagotować, przykryć i gotować powoli przez godzinę.
2) Zanurzyć farbowane jajko w roztworze z octu i wody z dodatkiem soli w proporcjach 1:4 i pozostawić przynajmniej na godzinę.
3) Wyjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia.
Wskazówki dotyczące farbowania
Warzywa, w przeciwieństwie do preparatów chemicznych, to barwnik naturalny, dlatego kolory nie będą bardzo intensywne i mogą odbiegać nieco od przedstawionych poniżej.
Burak -> Ciemnoróżowy
Cebula o brązowej skórce -> Pomarańczowobrązowy
Marchewka -> Bladożółty
Pieczarka -> Brązowy (jak pieczarka)
Czerwona kapusta -> Niebieskofioletowy
Czerwona cebula -> Różowawobrązowy
Szpinak -> Zielony
Fot. Adobe Stock