Cała prawda o BPA
Substancja chemiczna określana jako BPA stała się powodem, dla którego zwracamy większą uwagę na opakowania oraz pojemniki do przechowywania żywności.
BPA, czyli bisfenol A, to związek chemiczny służący do wytwarzania wykorzystywanych w produkcji niektórych butelek na wodę. Może się również znaleźć w produktach wewnętrzne ścianki puszek. Przeprowadzone w latach 2003–2004 przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia badania moczu u tysięcy osób powyżej szóstego roku życia wykazały obecność BPA w większości próbek. Myśl o tym, że substancje chemiczne z opakowań żywności przedostają się do naszego organizmu, budzi u wielu z nas słuszne obawy, jednak zagrożenie dla zdrowia jest najprawdopodobniej niewielkie. Stanowisko amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków z roku 2012 w sprawie BPA brzmi następująco:
„Na obecnym etapie z badań naukowych nie wynika, że kontakt człowieka z BPA w codziennej diecie jest niebezpieczny”. Jeśli jednak chcemy ograniczyć obecność BPA do minimum, specjaliści zalecają, aby:
• Sprawdzać na plastikowych pojemnikach kod, którym oznacza się materiały wykorzystywane do recyklingu – te z numerem 3 i 7 mogą zawierać BPA.
• Spożywać mniej produktów puszkowanych.
• Unikać stosowania w kuchence mikrofalowej plastikowych pojemników z poliwęglanów.
• Używać butelek do karmienia niemowląt niezawierających BPA.
Fot. Shutterstock