Hit z TikToka 'feta pasta’. Ale jeszcze lepsza
Każdy widział ekspresowy makaron z pieczoną fetą i pomidorkami w mediach społecznościowych. Teraz w szczycie lata przygotowanie go ma większy sens, bo pomidory są słodkie, aromatyczne, a do tego na wyciągnięcie ręki mamy pyszne cukinie, które w tej wersji robią różnicę.
Składniki na 'feta pasta’ czyli makaron z pieczoną fetą i pomidorami
Składników do tego dania szukaj we własnym ogrodzie lub na lokalnym bazarku. Zarówno pomidorki, jak i cukinia o tej porze roku smakują wybornie, jeśli dane jest im dojrzewać w słońcu.
- opakowanie sera feta
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 młode cukinie
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 300 g makaronu penne
Jak przygotować 'feta pasta’ – makaron z pieczoną fetą
- Fetę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj myte pomidorki, pokrojoną w kostkę cukinię i czosnek w łupinkach. Lekko skrop oliwą.
- Piecz wszytko razem przez 25 minut i 190 st. C.
- Makaron ugotuj wg. instrukcji z opakowania.
- Po upieczeniu fety wyciśnij ząbki czosnku i łupinek. Rozkrusz fetę widelcem i wymieszaj z warzywami.
- Dodaj warzywa i fetę do odcedzonego makaronu.
- Podawaj dnie udekorowane świeżymi listkami bazylii.